top of page
Skribentens bildSuzanne Axelsson

Tredje pedagogen - fortsättningen

Uppdaterat: 2 jan. 2020


som lovat - här kommer fler bilder av miljöerna på Nido Scuola ENI06 i Milano - det finns tre andra inlägg som redan har skrivits om de byggmaterial som erbjuds och än introduktion till miljön med några panoramafoton ... det här inlägget kommer att dela några fler bilder och några beskrivningar om varje bild ... så ett annat sätt för att titta på förskolan ...



alla klassrummen/avdelningar hade en mini-atelier vid sitt utrymme - i ett separat rum med glasvägg - för att skapa en del av klassrummet med möjlighet till utforskning i små och ostörda grupper. Alla atelier hade sin egen fokus, men de flesta, särskilt med de yngre barnen var utrymmen för att utforska lera. 0-1,5 åringar hade inte en separat atelier, vad jag minns (och från bilderna jag tog - och jag antar att det deras utrymme designades för att skapa trygghet och utforskning och det fanns inget behov ännu för ett extra rum för kreativitet - det fanns ett extra för sömn istället som de hade ett större behov av. Ovanstående mini-atelier som du kan se är tillägnad kartongutforskning.


På förskolan (nido scuola ) fanns det flera stelopererad som alla delade i olika storlekar och användningsområden ... ovanstående var ett litet utrymme anslutet till skolans kök med ett bord och på andra sidan rummet en ugn etc. detta är deras matatelier - ett utrymme att utforska mat och konsten att laga mat, men också ett utrymme som jag såg användes av grupper för att baka födelsedagskakor. Födelsedagsbarnet och några vänner bakade en tårta och hela klassen delade äppelkakan efter lunch.


Ovanför är den stora ateljé som alla grupper hade tillgång till - det fanns två andra stora atelierutrymmen - ett var nu tomt (efter att jag tidigare varit en atelier för lösa delar (loose parts) och konstruktion) och användes som ett atelier för rörelse i meningen att kroppen rör sig - under min kort tid där såg jag att utrymmet användades för yoga. Den andra ateljé var inriktad på digital utforskning - jag såg inte hur den användes medan jag var där förutom när jag höll min presentation om barn med autism och andra särskilda rättigheter.


Det fanns två piazzor - utrymmen för alla grupper att dela - ovanstående är det gemensamma utrymmet för 3-6-åringar i skolan. Det inkluderade mjuka möbler, bord och den blå koja liknande konstruktion Jag såg att detta utrymme används av små grupper - av delklasser blandade ihop vilket möjliggjorde mindre grupparbete i klassrummen. Det användes också som lunchutrymme - där barnen satte sig och serverades som på en restaurang (högt i taket gjorde detta till en ganska mäktig upplevelse eftersom akustiken inte var optimal) Ett klassrum var nytt och på sidan om - denna grupp barn åt i sitt rum och volymen och ljudkvaliteten där tyckte jag personligen var mycket mer vänlig och mindre energikrävande (återigen tittade jag på förskolan ur synvinkel barnmed speciella behov, som påverkade mycket hur jag uppfattade miljöns detaljer)


Ovanför är piazza för 0-2-åringarna - det här utrymmet hade inte glasväggar till klassrummen som det andra piazza för äldre barn. Dessa barn åt också alla tillsammans på piazzaen.





In the classrooms there was an area for meetings, dialogues, listening to stories


Här kan du se den äldre piazza som är förberett för lunch. Alla luncher serverades på samma sätt. Många talar om att det serveras två rätters måltider på italienska förskolor/skolor och om hur detta är ett tecken på respekt - jag vill påpeka att det är ett tecken på kulturella skillnader - i Italien serveras inte mat allt på en tallrik som i många andra kulturer - med kolhydrater och proteiner osv. allt på en tallrik för att ätas tillsammans. I Italien äter man kolhydrater separat och oftast först ... Så medan jag är van vid att servera ris med huvudrätten till barn som jag har arbetat med i Sverige och Storbritannien (och mina egna tre barn) i Italien serverar de riset först, sedan huvudrätten - frittata, eller kött med sallad eller vad det än är. Det är en kulturell skillnad, inte ett mer respektfullt sätt att servera barn - baserat på det faktum att vi vanligtvis bara äter två eller tre rätters måltider vid speciella tillfällen eller på restauranger Jag föreslår inte att måltiderna inte respekterar barnen i Italien - bara att de är olika - och att denna skillnad inte borde innebära att de automatiskt är mer respektfulla baserade på våra egna kulturella traditioner för mat. Efter att ha arbetat med barn större delen av mitt liv i Sverige, är min kulturella förståelse för en respektfull lunch att barn bestämmer själv hur mycket mat de vill ha, och lär sig hur mycket de behöver och också hur de ska dela, att barn bestämmer själv om de äter protein eller grönsaker eller kolhydrater först eller allting samtidigt. Att man bli serverad utan att bli frågad hur mycket du vill ha (som på en restaurang) är inte lika respektfullt ur detta perspektiv. Det var uppenbart att inte alla barn gillade maten som sattes på deras tallrik - vilket resulterade i slöseri.

Det fanns också en utomhusatellier - detta i samband med ett inomhus gemensamt utrymme för att titta närmare på naturen


Ovan ser du inomhusbordet och hur det ansluter till uterummet via fönstret och en dörr. Och nedan visar hyllorna som är anslutna till detta utrymme ..


Jag avslutar det här inlägget med några fler bilder av den piazzaen för äldre barn - ovanför visar takhöjden, de extra fönstren och ljuset som detta ger och några av detaljerna i miljön i nedanför bilderna ... i mitt nästa inlägg kommer jag att dela en närmare titt i klassrummen ...



524 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page